måndag 2 februari 2009

Saras och Niklas vegetariska äventyr

Som vår sista utmaning valde vi att äta vegetariskt i två veckor. Ett undantag: Alva skulle inte behöva äta vegetariskt. Att ge en treåring balanserad vegetarisk kost kände vi var mer än man bör ge sig på som nybörjarvegetarian. Speciellt en treåring som vägrar alla grönsaker utom morot, tomat, gurka, ärtor och majs. Ingenting grönt (förutom gurkan då och gröna frukter) kommer i närheten av hennes mun och heller inga bönor, linser eller liknande. Eftersom hon är ganska ointresserad av mat öht skulle hon förmodligen låta bli att äta helt i två veckor, eller leva på potatis.

Det började fint. Vegetarisk sushi till lunch och sedan ledig eftermiddag då Alva och jag åkte till affären och handlade grönsaker i stora lass för att sedan göra morotsbiffar, bulgur, örtröra och sallad. Jättegott, även om biffarna nog kunde ha stekts en stund till.

Dag två provade vi en annan lunchrestaurang i staden. Sojaspett var dagens (enda) vegatariska. Det stället brukar ha god mat så vi beställde glatt. Smaken kan närmast beskrivas som upptuggade mariekex som spottats ut och stekts. Låter det smarrigt? Det var det inte. Hela eftermiddagen mådde jag illa, blev inte mig själv förrän dagen efter. Hemma blev det Quinoa med tomatsås och tillbehör.

Fredagkvällen och lördagkvällen blev det två olika thaisoppor, en med Tom Kahbuljong, morot, kokosmjölk och glasnudlar, en med broccoli och andra gröna saker, grön curry och kokosmjölk.

Ungefär här började vår inspiration ta slut. Vi började också tröttna på att stå och laga vegetarisk mat och dessutom något som Alva åt. Lunchrestaurangerna i stan hade visat sig ha ett riktigt uselt utbud. Man har att välja på kall mat (sallad helt enkelt) eller konstiga köttersättningar utan kryddor. Ska man äta smörgås hemma är alternativen i princip ost. Och marmelad.

På måndagen gjorde Niklas pyttipanna med quorn. Quorn har vi ätit förut, i tex "köttfärssås" och tyckt det var helt ok. Det var det inte i bitar i pyttipanna tyvärr. Jag lämnade halva min portion och mådde illa resten av kvällen.

På tisdagen när vi skulle bestämma var vi skulle äta lunch sa jag till Niklas: "Ska vi äta vegetariskt så struntar jag hellre i att äta. Allvarligt". Efter en diskussion hur stort nederlag det egentligen var att ge upp, och om en vecka faktiskt kunde räcka, gav vi upp och gick ut och åt kött.

Godast under veckan:
- Niklas thaisoppor (som vi iofs äter rätt ofta ändå)
- Vegetariska sushin (äter jag ca en gång i veckan i vanliga fall med)
- Broccolisoppan jag åt i Högsby
- Hummusen Niklas knåpade ihop

Hemskast under veckan
- Mariekexspetten
- Quornpyttipannan
- Mjukosten som skulle innehålla tomat och mozzarella men som smakade bensin.

Så tyvärr, det blev bara en vecka för oss. Vi har hittat god vegetarisk mat men insett att på heltid - aldrig. Två saker tror jag de flesta vegetarianer i den här stan önskar sig:

- Ätbar vegetarisk mat på lunchställena. De flesta vegetarianer vi känner äter inte ute, eftersom Kalmar är riktigt, riktigt, riktigt uselt på just lunchmat. Skärp er krögare!
- Roligare pålägg än ost och marmelad.

Så kom igen alla ni som jobbar med livsmedel! Gör det lite enklare för människor att dra ner på köttkonsumtionen genom att ge oss lite ätbara alternativ!

6 kommentarer:

Camilla sa...

Jag är inte vegatarian och tänker nog inte bli det på heltid, men jag äter gärna vegetaiskt. Bra att ni försökte i alla fall tyckte jag. Jag har provat att ha en helvegetarisk vecka. Det gick bra, förutom att barnen behövde annan mat eller varianter på vår mat hela tiden.

Några förslag på vegetariska pålägg till mackan:
Tunt skivad gurka i tjockt lager ev med citronpeppar på.
Keso med paprika på.
Mjukost som variation till hårdosten.
Messmör (för det är väl veg?)
Skivat ägg

Hector sa...

Trist att ni inte lyckades komma förbi den mentala spärren för att bli vegetarianer, det är inte speciellt svårt eller jobbigt men är ett annorlunda sätt att tänka. Och det finns massor med information om hur man ger barn balanserad kost som vegan att hitta ute på nätet. Oj, glöm inte att 90% av all ost inte är vegetarisk, den innehåller kalvlöpe och det framställs från just kalvar.

Anonym sa...

hej. Ja då blev det pannkaka .. Tänkte bjuda ut sonen ik väll han e vegan å jag med på deltid. Bor i kalmar.

ello sa...

Adra smoergaastips:

Tartex
Hummus (goer egen, godast)
Scrambled Tofu
Koepta paalaegg, tex redwood cheatin
Champinjon, avocado och roedloek i kombination
Sojaost (redwood aer god)
Mjukost (tofutti eller tofuline)

Finns ju mer variation aen att ha koett paa mackan.

Paa naetet finns dessutom massvis med recept, bara att soeka runt och hitta naagot som ser gott ut och prova det. Testa nya saker ni inte aetit tidigare, prova nya raetter fraan nya cuisiner ni inte provat, koep en vegetarisk kokbok med recept som ser goda ut (kolla inte bara paa bilderna) och laga efter den... Man kan inte raekna med att faa allting serverat, eller att man ska komma paa allting sjaelv hela tiden. Hur maanga av de raetter ni brukar laga har ni kommit paa sjaelv? Man faar helt enkelt ta hjaelp av andra, hoera med de vegetariska vaenner man kaenner vad de kan rekommendera, soeka runt efter recept m.m prova nya saker, det aer ju det som aer saa kul! :)

Hashem sa...

Pålägg på mackan tycker jag att ni verkar ha hängt upp er lite på. Som heltidsvegetarian i fem år kommer några förslag (dessa innehåller ägg och mjölk men det verkar ni ju ha ätit ändå):

* Philadelphiaost med tomat och örtsalt
* Äggmacka med majonnäs, fransk senap, salt och peppar
* Diverse olika röror som hummous, ajvar, keso, tapenade
* Massor av goda ostar som brie, mozzarella, halloumi (funkar super på en baguette tillsammans med t.ex. avocado och majonnäs).

Michael sa...

Dessa båda filmer borde ALLA ta sig tid att se, och sedan fundera över vad som sker och hur vi kan påverka detta !


http://www.youtube.com/watch?v=EtW30pt_kYo&feature=channel&list=UL


http://www.youtube.com/watch?v=RZPsLkKOi8w