torsdag 14 februari 2008

Tips gånger tre

Nu har vi fått tummen ur... Mycket klimatpilotande har det blivit på sistone, och då får man som alltid prioritera. Men förr eller senare måste vi alla dra vårt strå till stacken. Vår eminente projektledare önskar att vi tipsar efter varje utmaning och det är klart vi ska göra det!

Energitipset
Sänk inomhustemperaturen 1 grad. Med varsitt par tofflor, lite filtar och torgvantar då vi sitter framför datorn så är detta absolut inga problem, och det sparar 5 % av uppvärmningen. Synd bara att uppvärmningen ingår i vår hyra. Men om miljön och hyresvärden blir glada så...

Biltipset
Säger bara: oj vilken skillnad det är på alla nya bilar mot vår (Adams) fantastiska Volvo 240 från 1989. Den är en utmaning att köra. Ford Focus, Volvo V50 och V70, och inte minst Toyota Prius (elhydrid automat) är liksom, enkelt. Jämn körning blir så mycket lättare med ny bil, och Priusen rullar utan att man gör något, dricker knappt någon bensin alls och är bekväm att köra, känns nästan som en leksak om man som vi inte är så jättevana vid nya bilar.

Tips tre
Se till att gå en eco-drivingkurs! Snacka om aha-upplevelse. När väl instruktörens ansiktsfärg blivit normal efter lite väl häftiga inbromsningar med bilskolans Volkswagen (ledsen gamla Volvon, men du är inte speciellt het på bromsarna...) och han kommit igång med tipsen så sänktes soppaförbrukningen raskt på bara en halvtimmes körning, 23 km.
Förmodligen ökar trafiksäkerheten också med en sådan kurs. Tempot blir inte så högt och inte så ryckigt. Det gäller bara att vara steget före.

Tess och Adam

Inga kommentarer: