tisdag 23 september 2008

Paradiset är nära




Det fräser svagt. Det går lätt undan och jag sitter i vattnet, ja nästan i alla fall. Tobbe och jag är på en tvådagarspaddling i vår kajak - en stor rackare med plats för 3 pers. Då känner man sig säker trots att det är i sena kyliga september och horisonten ligger klar. Den som varit i Misterhults skärgård blir väl blå av avund - detta är ett jordiskt paradis! Den som inte varit där - grattis - då har ni något kvar på viktiga "att göra listan". Måste upplevas!




I två dagar glider vi fram, i trånga kanaler och sund, över spegelblanka vikar, över magpirrande stora fjärdar. Vi är ju ensamma! Nästan, för här och var ser vi urinvånarna. Ett rådjur som dricker vatten eller bara speglar sig kanske - magiskt vackert är det. Fyra havsörnar cirklar rakt över oss. En är en riktig bamse, uj, uj. Jag fegar ut likt bockarna Bruse - ta inte mig, ta Tobbe han är MYCKET godare. Puh, dom var bara ute på nöjesspaning, vädret är ju så fiiiint.




Vilse blev vi, det är ju tusentals öar och det är banne mig inte lätt att navigera om man bara tittar på kartan då och då. Jaha, tvivlet utbreder sig fram mot kvällningen - skall vi hitta fram till Örö, med flatrökt ålamacka, rådjursgryta och Chianti, bastu och bäddade sängar, eller blir det ljungbädd under klar, kall natthimmel? Tänka sig, efter en hel dag utan en enda människa till därute, så stöter vi plötsligt på två ynglingar ute på gäddfiske. 11 st, alla återsända i havet för ny fiskelycka. Örö? Aldrig hört talas om, men VI vet var vi är - till skillnad mot galna gubbar med noll koll.




Vilken kväll! Måste upplevas - går det att ge själen mer än så här? I bastun svalkar man sig genom att öpnna en lucka i golvet, simma ut under båthuset, lägga sig på rygg och räkna stjärnorna. Nästan lika många, som öar i Misterhult?




Dag 2 var det spegelblankt - jisses. Vi som inte trodde att det kunde bli bättre. Men det kunde det.




Klimatpåverkan?


Något högre utandning - fast vi paddlade egentligen rysligt sakta nästan hela tiden. Tobbe är ju stark, så jag kunde lägga mig i smygläge där i aktre sittbrunnen, han märkte nog inget. Etanol i spritköket. Ekologiskt kaffe, vacumtorkat (?). Med kajaken på taket drog bilen en dryg dl mer diesel per mil.


Upplevelse? I skala 1- 10 får det bli en stark 11. Ofattbart vackert, spännande och rofyllt. Vi missade dock sälarna. Attans. Då får det väl bli en ny tur då.
Rolf




Inga kommentarer: