onsdag 24 oktober 2007

Hosking - hotet mot plastpåseindustrin

Sustainable Dance Club är ett disco i Rotterdam som siktar på miljövänlighet. Inte nog med att det serveras ekologisk öl och att toaletterna använder regnvatten. Nej, på detta uteställe finns generatorplattor installerade i dansgolvet som alstrar den elektriska energi som discot använder. Varje steg som tas på dansgolvet alstrar energi som får två sextiowattslampor att lysa i en sekund. Det hade varit något för Harrys eller Ernesto att ta efter. Fast det vore ju trist om stereon bara funkar under lönehelgen då det är mycket folk.
En viss Rebecca Hosking fick 1556 personer stora staden Modbury att bli plastpåsefri. Med tanke på att det används 1000 miljarder plastpåsar per år på jorden och att varje påse bara används i snitt tolv minuter så är det på tiden. Hon övertygade själv stadens 43 handlare att tända på idén. Förändringen har gått smidigt för samhället förutom hoten som Rebecca fått från plastpåsetillverkarna. De flesta har med sig en kasse hemifrån när de handlar, så enkelt var det.
Dessutom är jag begeistrad av tvättmaskinen i vår nya lägenhet som tvättar på 42 minuter när det tog drygt två timmar för maskinen där jag bodde innan.

1 kommentar:

Sara sa...

Riktigt coola saker! Gillar det där med discot, att anläggningar kan bli självförsörjande på energi.

Och att en person kan förändra som med plastpåsegrejen är inspirerande.