onsdag 28 maj 2008

Klimatpiloterna i Kalmar – Hur klarar vi att minska CO2-utsläppen?

Utmaning nummer 7 – klimatsmart måltid med autentisk gäst.

I förväg fick vi veta att kunskapen om klimatsmart mat skulle testas. Vi skulle träffas på Coop, Giraffen. - Väl framme så träffade vi Elisabeth Stake, stormarknadschef på Coop. Hon berättade om ett ökande sug efter ekologiska och kravmärkta varor. Sedan tidigare gäller att klimatsmart mat är lokalproducerad (inga långa transporter, följer årstiderna) har lågt innehåll av kött ( i synnerhet nötkött och svinkött; kyckling är bäst). Vilt och lamm / får är också bra. Det svenska lantbruket är bättre på att framställa bra rotfrukter än grönsaker och frukt – i synnerhet till konkurrenskraftiga priser. För att inte tappa i trovärdighet, så cyklade vi till butiken. Vi var inte förvarnade om att vi skulle handla, så därför hade vi inga kassar med.
Vår grupp (Therese Silvander, Adam Hjort-Ström), Gabriella Thorbert och senare även Gunnar Thorbert) fick uppgiften att bjuda Mona Jaensson på supé (middag). Det fick inte kosta >500 kr, skulle vara klimatsmart och Mona skulle bli nöjd.
Efter intensiva förhandlingar så röstade vi fram jordärtskockssoppa med chèvrecreme med grönsaksdekorationer, tex gräslök. Svenska jordärtskockor, ekologisk chèvrecreme.
Som huvudrätt valde vi svenskt lamm, vi valde lamkotletten med vitlökssmör, ugnsbakad – förvånande lätt och välsmakande. Färska kryddor med rosmarin, timjan och basilika. Till köttet hade vi ugns-rostade rotsaker (ekologiska eller svenska): fänkål, morötter, potatis (från Kastlösa!) palsternacka och kålrot. Svensk rapsolja. Salt och färska kryddor. Som dryck användes välsmakande Eau de Calmar, smaksatt med en citronskiva.
Efterrätten var vaniljglass (krav) och hallon och jordgubbar (kravodlade) och rabarber från Kalmarträdgård. Frukterna kokades samman till en bärsås att intas tillsammans med glassen.
Efter det svettiga jobbet vid spisen ordnade Mona J ett festligt bord med fina porslinet med helmatchande servietter. Det blev en klimatsmart, vårlig festmåltid som alla uppskattade. Den var i sanning klimatsmart och inte särskilt dyr. Ca 90 kr per person. Måltiden kryddades med ett trivsamt samtal om Kalmars optimala framtid.
Gruppen bestod av
Therese Silvander, Adam Ström-Hjort, Gabriella Thorbert och Gunnar Thorbert

Vänliga hälsningar
Gunnar

Inga kommentarer: