söndag 11 maj 2008

Sanning eller bullshit?

Eftersom mjukplasten ändå bränns tillsammans med övriga hushållssopor är det ingen idé att källsortera mjukplast för sig.

Sanning eller bullshit?

Undrar
/Monique

2 kommentarer:

Sara sa...

sanning idag, men bullshit imorgon. Idag bränns den bara, eftersom vi inte kan ta hand om det, men politiker och renhållare vill ändå att vi sorterar idag för att vara redo imorgon när vi får möjlighet att återvinna. Det blir svårt annars att vända tillbaka beteendet till att sortera när man lärt sig att det inte är någon idé.

Dolores Öhman sa...

Innan producentansvaret lagstiftades hade vissa kommuner börjat samla in olika fraktioner som till exempel papper (tidningar och kartong) och glas. Då skickades dessa fraktioner till återvinningsanläggningar. Restavfallet förbrändes eller deponerades.

När producentansvaret infördes (1994) blev förpackningsproducenterna ansvariga för att insamla och behandla tidningar och förpackningar. Då infördes insamling av nya fraktioner så som plast och metal.

I kommunerna som förbrände restavfallet valde producenterna att låta mjukplast blandas med restavfallet för vidare behandling genom förbränning med energiåtervinning. I de kommunerna som deponerade restavfallet samlade producenterna mjukplast som skickades till förbränning vilket är en miljövänligare behandling än deponering. Man väljer att förbränna mjukplasten därför att det inte finns en tillräcklig bra metod att materialåtervinna mjukplasten på grund av föroreningar och de olika typerna av mjukplast som förekommer.

I takt med att möjligheterna att deponera hushållsavfall minskade (lagstiftande förbud) måste fler kommuner förbränna restavfallet. Då blev det som blogginlägget poängterar att den utsorterade mjukplasten fick samma behandling som restavfallet.

Även om behandlingen av utsorterade och icke utsorterade mjukplast blev detsamma kvarstår ekonomiska anledningar att utsortera. För mjukplasten som hamnar i hushållsavfallet i de kommunerna där det finns insamling av mjukplast får kommunerna inger ersättning från producenterna. Det betyder att man betalar två gånger för behandling av samma förpackning, en gång när man köper varan och en gång genom avfallstaxan.

Enligt producenterna finns det nu nya metoder för att kunna materialåtervinna mjukplasten och därför kommer de från och med november i år att samla in mjukplast i hela landet och kommer inte att ersätta kommunerna för behandling av mjukplast. Då blir det viktigt att sortera ut.