tisdag 4 november 2008

Reflektion om utmaning nr 9- klimatanpassa långa resor


Inför denna utmaning skulle vi gå igenom en checklista och fundera på alternativ vid resor över 30 mil.

Fundera om resan behövs för att uppnå det som söks.
Resan var en ren nöjesresa. Vi åkte till Malmö för att träffa släkt och umgås. Det är ju inte absolut nödvändigt med trevligt!
Går det att välja närmare destinationer för att få uppleva det du söker med din resa?
Nix, släkten flyttar man inte på och vi ville känna lite storstadspuls.
Går det att välja ett klimatsmartare ressätt?
Vi valde tåg, det är riktigt klimatsmart. Flyga inrikes har vi slutat med för längesedan. Bilen var inte heller ett alternativ, eftersom det är väldigt smidigt att ta ett direkttåg Kalmar-Malmö. Fortfarande är det oftast billigare att välja bilen, så det krävs att samvetet är större än plånboken. Höj bensinpriset rejält och öka stödet till kollektivtrafiken. Sveriges tågnät behöver byggas ut för att klara av den ökade efterfrågan.
Man kan ha invändningar mot SJ:s tågset på denna sträcka. Det är ett pendlartåg och inte ett tåg för långa resor. Folk får inte ens plats med bagaget och bagagehyllorna är gjorda för små väskor.
Kan du se själva resandet som en del av upplevelsen när den tar mer tid med ett
klimatsmartare sätt att resa?
Jovars, det är ju trevligt att spela spel med sina barn och gå och handla fika. Mindre trevligt när den yngste är febersjuk på hemresan och kräks. Men rutinerade tågresenärer som vi är agerade vi snabbt och effektivt.

Vi väljer allt oftare tåg för våra långresor till släkt och vänner. Däremot fungerar inte tågförbindelserna för oss när vi ska ta oss till och från fjällen. Det tar emot att sitta 5 personer i en fullpackad bil i 90 mil på vinterväglag. Slutmålet blir kanske att dessa 90 mil är de enda milen vi gör på ett år, i en bil driven på ett schysst sätt.

/ Karin Svensson

Inga kommentarer: